MLADI U CENTRU "EU I MLADI"

Kategorija: Vijesti

U sklopu radio emisije „Mladi u Centru“ htjeli smo saznati perspektive mladih i dati njima glas. Postavili smo ključno pitanje koje se dotiče toga koliko je ERASMUS+ uključiv za mlade koji se suočavaju s izazovima i smanjenim prilikama.

 

 

 

Koliko je ustvari taj program otvoren za sve i postoje li prepreke koje treba početi rješavati?

ERASMUS+ se bavi postizanjem raznih ciljeva kao što je podržavanje učenja, mladih i sporta u EU. To je zapravo kišobran pojam koji je razgranat na razne druge programe. Glavna ideja najpoznatijeg programa za razmjenu je putovanje s u cijelosti pokrivenim troškovima. Uključuje ljude svih dobi i pozadina te je važno spomenuti da nije rezerviran samo za učenike s najboljim uspjehom.

Više o ERASMUS+-u možete saznati na njihovoj internetskoj stranici ili u Centru za mlade Grabrik.

Kroz posjete srednjim školama razgovarali smo s učenicima i saznali njihova stajališta vezana za ključno pitanje. Mišljenja mladih su podijeljenja i variraju od osobe do osobe.

Dio njih ističe kako je uključiv zbog toga što je besplatan i uključuje široki spektar osoba. Drugi dio misli da bi mogao biti inkluzivniji prema osobama s manje mogućnosti. Postoji i treća grupa srednjoškolaca koja nikada nije čula za program niti išta vezano uz njega. Iz toga zaključujemo da je potrebno poboljšati tok i dijeljenje informacija o ERASMUS+-u.