Centar za mlade Grabrik predstavljen kao primjer dobre prakse u Mariji Bistrici

Kategorija: Vijesti

U Mariji Bistrici je od 24. do 27. studenoga 2019. održan trening „Rad s mladima na lokalnoj razini” za 17 jedinica lokalne i regionalne samouprave. Trening je uvod u novu fazu projekta Europe Goes Local – trenutačno najvećega europskog projekta u području rada s mladima u kojemu kao jedna od 24 nacionalne agencije programa Erasmus+ sudjeluje i Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Glavni je cilj projekta s pomoću programa Erasmus+ podići kvalitetu rada s mladima na lokalnoj razini i osnažiti europske vrijednosti u lokalnom radu s mladima. U tome će veliku ulogu imati Europska povelja o lokalnom radu s mladima koja je jedan od glavnih rezultata prve faze projekta i zamišljena je kao referentan okvir za svakidašnji rad s mladima te kao poveznica politike i prakse u radu s njima. Projekt je postigao zapažene rezultate ne samo na europskoj razini nego i na nacionalnoj.

Tijekom četiri dana osposobljavanja 17 jedinica lokalne i regionalne samouprave imalo je priliku usvojiti temeljne pojmove o radu s mladima, saznati više o sudjelovanju mladih u životu lokalne zajednice i nadahnuti se uspješnim primjerima. Kao temelj za daljnji rad u projektnim aktivnostima, jedinice lokalne i regionalne samouprave izradile su individualne planove za stvaranje poticajnog okružja za rad s mladima u vlastitim zajednicama unutar kojih su smislile nekoliko važnih strateških aktivnosti. Te će aktivnosti provesti u svojim zajednicama u sljedećih godinu dana. U provođenju tih planova potpora će im biti njihovi mentori, članovi hrvatske nacionalne delegacije stručnjaka u radu s mladima.

czmg primjer dobre prakse marija bistrica 2

U drugom ciklusu projekta Europe Goes Local iz Karlovačke županije sudjeluju čak dva grada – Grad Ozalj i Grad Slunj, što je veliki uspjeh za Karlovačku županiju jer u prošlom ciklusu nije sudjelovala niti jedna jedinica lokalne samouprave Karlovačke županije. Osim Ozlja i Slunja sudjeluju gradovi Čazma, Zabok, Samobor, Poreč, Dubrovnik, Stari Grad, Pazin, Kastav, Otočac, Split i Osijek, općine Nuštar, Medulin i Hum na Sutli te Krapinsko-zagorska županija.

Centar za mlade Grabrik iz Karlovca prepoznat je kao primjer dobre prakse te ga je Branimira predstavila sudionicima u sklopu aktivnosti „Inspirativni otoci“. Sudionici su upoznati s jednim od modela osnivanja i vođenja centara za mlade koji postoji u Karlovcu te su dobili odgovore na brojna pitanja kako Grad Karlovac podržava funkcioniranje centra za mlade.

Na kraju treninga nekoliko nam je sudionika otkrilo svoje dojmove.

„Jako sam zahvalna u svoje i u ime Grada Ozlja što smo dobili priliku biti dio ovog projekta. Područje rada s mladima veoma je važno za svaku jedinicu lokalne samouprave. Stoga smo dosad nastojali približiti se mladima na razne načine, uključivati ih u aktivan život zajednice, ali sve je to bilo spontano. Očekujem da će nam ovaj projekt pomoći u stjecanju konkretnih znanja, vještina i alata kako bi taj rad bio kvalitetan i za dobrobit mladih i zajednice”, rekla je gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić.

czmg primjer dobre prakse marija bistrica 3

Članovi nacionalne delegacije, koordinatori nacionalnih aktivnosti i mentori jesu i Marko Kovačić (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu), Maja Uršić Staraj (Udruga Delta), Matej Matić (Udruga mladih „Mladi u EU-u”), Hrvoje Kovač (Grad Lepoglava), Hrvoje Novak (Krapinsko-zagorska županija), Mario Žuliček (Udruga gradova), Branimira Penić (Udruga Carpe diem) i Bojan Marjanović (Hrvatsko debatno društvo).

Sve novosti o aktivnostima projekta na europskoj razini mogu se pratiti na službenoj stranici projekta Europe Goes Local. Pregled do sada provedenih aktivnosti projekta Europe Goes Local na nacionalnoj razini može se se vidjeti ovdje.

Izvor: AMPEU