Kratka studijska posjeta Sloveniji u sklopu projekta Europe Goes Local

Kategorija: Vijesti

Od 15.10.-18.10. ove godine, u sklopu projekta „Europe Goes Local“ održan je studijski posjet Sloveniji, a koji je imao za cilj predstaviti primjere dobre prakse jedinica lokalne samouprave i zakonodavni okvir kada je u pitanju rad s mladima. Na studijskoj posjeti sudjelovale su Ivana Matan kao predstavnica Grada Karlovca i Branimira Penić kao članica nacionalne delegacije projekta Europe Goes Local ispred udruge Carpe Diem.

Tijekom studijske posjete, domaćini su predstavili programe i rad centara za mlade diljem Slovenije, zakonodavni okvir na nacionalnoj razini, kao i na razini Grada Ljubljane te nacionalnu strukovnu kvalifikaciju za zanimanje osoba koja radi s mladima (youth worker). Organizator ove studijske posjete je Zavod MOVIT. Tijekom četiri dana, sudionici iz Albanije, Estonije, Hrvatske, Švedske posjetili su Ured za mlade Republike Slovenije, gdje im je predstavljena nacionalna struktura u području rada s mladima, rad Mladinskog sveta Slovenije i Mladinske mreže MaMa, kao i nacionalna strukovna kvalifikacija za zanimanje osoba koja radi s mladima. Lokalne politike za mlade predstavila je voditeljica Ureda za mlade Grada Ljubljane koje su sudionici mogli usporediti s lokalnim politikama za mlade u njihovim lokalnm zajednicama.

Nakon što su se upoznali s nacionalnim i lokalnim politikama i strukturama za mlade, sudionici su posjetili Centar za mlade Legebitra u Ljubljani, Društvo za razvijanje prostovoljnog dela Novo Mesto , Centar za mlade Brežice – jedan od trinaest centara za mlade u Europi kojem je dodijeljena oznaka kvalitete Vijeća Europe, Centar za mlade Trbovlje i Centar za mlade Velenje.

O projektu:

Europe Goes Local – Supporting Youth Work at the Municipal Level –Podrška radu s mladima na lokalnoj razini

Projekt predstavlja strateško partnerstvo u području mladih uz podršku Erasmus+ programa Europske unije te okuplja 23 nacionalne agencije, SALTO-YOUTH resursni centar, Partnerstvo između Europske komisije i Vijeća Europe na polju mladih, Europski forum mladih i dvije mreže: POYWE i InterCity Youth. Projekt traje od lipnja 2016. i planirano je trajanje bilo do svibnja 2019., međutim pokazao se toliko uspješnim da je odlučeno da će se provoditi još minimalno 2 godine, do svibnja 2021. godine. Na nacionalnoj razini Agencija za mobilnost i programe EU koordinira nacionalne aktivnosti i sastanke nacionalne skupine stručnjaka. Tijekom implementacije planirani su različiti tipovi aktivnosti od treninga do stručnih putovanja ciljane skupine (predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave i osobe koje rade s mladima na regionalnoj razini). U Karlovačkoj županiju dvije su jedinice lokalne samouprave odabrane za sudjelovanje u drugom ciklusu projekta – Grad Ozalj i Grad Slunj.

Ciljevi projekta:

  • podržati priznavanje i podizanje kvalitete rada s mladima kao dijela lokalne politike prema mladima;
  • osnažiti europsku i međunarodnu dimenziju rada s mladima na lokalnoj razini;
  • razviti strategije i mjere kojima će nacionalne agencije Erasmus+ programa podržavati rad s mladima;
  • doprinijeti razvoju rada s mladima kroz Europsku suradnju u području mladih.

Sve novosti o aktivnostima projekta na europskoj razini mogu se pratiti na službenoj stranici projekta Europe Goes Local. Pregled do sada provedenih aktivnosti projekta Europe Goes Local na nacionalnoj razini može se se vidjeti ovdje.