Radionica Forum teatra

Kategorija: Staro

Forum_za_webSubota, 1.12. od 11-16 sati i nedjelja 2.12. 10-13, javna izvedba nedjelja 2.12. u 18 h

Povodom Svetskog dana borbe protiv AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca, udruga Carpe Diem u Centru za mlade Grabrik organizira radionicu Forum teatra.

 

Forum teatar ili kazalište potlačenih podvrsta je političkog kazališta. Tom se tehnikom žele postići promjene u društvu nenasilnim metodama polazeći od pretpostavke da se promjenom ponašanja potlačenih može pronaći način da se riješi situacija opresije. Forum teatar temelji se na glumcima – gledateljima dakle publici koja daje prijedloge ili ulazi na pozornicu kako bi zamijenila glumca, te na jokeru ili facilitatoru, osobi preko koje se odvija komunikacija kako se izvedba ne bi pretvorila u kaos. Forum teatar je kratka scena u kojoj se jasno prikazan problem izvodi pred publikom. Scena završava u trenutku kad se potlačeni ne uspijeva osloboditi opresije. Nakon toga joker poziva publiku da postavlja pitanja, daje prijedloge ili uđe na scenu zamjenjujući glumca te na taj način pokuša riješiti problem. Scena je gotova kad su iscrpljena sva rješenja do kojih je publika došla.

Ovo je prilika da sami sudjelujete u izgradnji predstave i u samom izvođenju. Ako želite pridonjeti ovoj predstavi svojim iskustvom ili nekom svojom životnom pričom prijavite se na radionicu. Prijave i više detalja na: info@czm-grabrik.hr , M: 091 422 3470 ili osobno u CZM Grabrik.

Forum_za_web_2