Radionica «Jednaki, slični, različiti»

Kategorija: Staro

JSL_Letak_vanjska_Za_slanje

Svjedoci smo učestalih događaja koji potenciraju različitost kao polazište sukoba među ljudima. Smatramo kako bi razičitosti trebale poticati komunikaciju, razvijati toleranciju i život činiti bogatijim. Predrasude su često rezultat nepoznavanja, nezanja i manjka komunikacije. Stoga će se ova radionica realizirati kroz pet tema i Forum teatar.


Korisnici projekta su djeca i mladi, a javnom izvedbom Forum teatra senzibilizirat će se javnost na probleme tolerancije prema različitostima.

Radionica obuhvaća pet tema:
1. razvijanje komunikacije,
2. stavovi-predrasude-diskriminacija- agresija,
3. rod i spol,
4. stigmatizacija psihičkih bolesnika,
5. invalidnost,
6. Forum teatar s javnom izvedbom.

Radionice i predavanja su predviđene dva puta tjedno u trajanju od dva sata. Korisnici projekta su učenici drugog i trećeg razreda karlovačkih srednjih škola. Voditeljica ove radionice je Mirjana Lulić, prof. psihologije.

Termini radionica:

Srijedom i četvrtkom, od 9.3. do 24.3.

18.00 – 19.30 Radionica “Jednaki, slični, različiti”

Subota i nedjelja, 19. i 20.3.

Forum teatar

Forum Teatar pobudio je veliki interes kod mladih, ali i cijele javnosti i prepoznat je kao izuzetno dobra tehnika za rješavanje problema u zajednici. Forum teatar ili kazalište potlačenih temelji se na glumcima – gledateljima, dakle publici koja daje prijedloge ili ulazi na pozornicu kako bi zamijenila glumca, te na jokeru ili facilitatoru, osobi preko koje se odvija komunikacija kako se izvedba ne bi pretvorila u kaos. To je kratka scena u kojoj se jasno prikazan problem izvodi pred publikom. Scena završava u trenutku kad se potlačeni ne uspijeva osloboditi opresije. Nakon toga joker poziva publiku da postavlja pitanja, daje prijedloge ili uđe na scenu zamjenjujući glumca te na taj način pokuša riješiti problem. Scena je gotova kad su iscrpljena sva rješenja do kojih je publika došla. Scene se pripremaju sa sudionicima u višednevnoj radionici, ukupno 12 sati. Kako je Boalova tehnika podvrsta kazališta stavlja se naglasak na vježbe koje će potaknuti kazališno izražavanje: vježbe za tijelo i glas. Uz te osnovne kazališne tehnike izuzetno je bitan i rad na emocijama, tako da se koriste vježbe i tehnike preuzete iz psihodrame. Osim tih, koriste se i osnovne vježbe za rad u grupi: vježbe za upoznavanje, razbijanje leda, stvaranje povjerenja, oslobađanja kreativnosti.

Forum teatar uključuje pripreme za izvedbu te javnu izvedbu pripremljenih scena ukupno u trajanju od deset sati. Sudionici Forum teatra su polaznici radionice Jednaki, slični, različiti, koji nakon provedenih radionica sami osmišljavaju scenu koju će izvesti na javnoj izvedbi. Voditeljica Forum teatra je Jospia Lulić, trenerica Forum teatra.

JSL2

JSL