INTERKULTURALNA VEČER - ESS VOLONTERKE IZ TURSKE

Kategorija: Vijesti

Održana je interkulturalna večer u Centru za mlade na kojoj je predstavljena Turska, zemlja iz koje dolaze strane volonterke udruge Carpe Diem preko programa Europske snage solidarnosti. Didem, Doga i Mina, mlade su volonterke koje borave u Karlovcu do srpnja ove godine, a pripremile su kratku prezentaciju o svojoj državi Turskoj te gradu Istambulu, od kuda i dolaze te tradicionalnim jelima i slasticama iz Turske koje su naravno i donijele

–Ove godine smo nas tri volonterke iz Turske. Htjele smo napraviti prezentaciju o našoj kulturi i hrani. Čak smo pripremile i neke slastice iz turske kuhinje. Mi smo međunarodni volonteri u drugoj zemlji i znamo kako je iskusiti druge kulture i mislim da o kulturi trebate učiti od nekoga tko je iz te zemlje. Znamo da ljudi gledaju turske serije i da postavljaju pitanja pa ćemo o tome večeras pričati, kazala je Doga Sirin, volonterka iz Turske.

Volonterke su stigle u Karlovac u srpnju 2023. te ostaju 12 mjeseci. Njihovi zadaci su održavanje kreativnih radionica za mlade, informiranje mladih te provođenje aktivnosti sa djecom i mladima – azilantima iz Sirije.

–Ovo je interkulturalna večer koju mi svae godine organiziramo s našim volonterima gdje oni predstavljaju svoju državu, kulturu, zanimljive činjenie i kuhinju. Cure u programu imaju svoje aktivnosti, to su njihove inicijative. Imamo određene projektne smjernice pa one biraju koju vrstu radionica žele provoditi. Naime, Doga radi sa Sirijskom djecom, Mina provodi likovne radionice, a Didem snima podcaste, rekla je Katarina Čurilović, koordinatorica međunarodnih aktivnosi u CZM-u.

Ima puno stvari koje su djevojke hjtele prezentirati o svojoj rodnoj zemlji, Turskoj, a Doga nam je izdvojila neke od njih.

–Kuhinja naravno, kao što sam spomenuo, na primjer, u mediteranskom dijelu imamo drugačiju hranu od istočnog dijela. Iznenada se mijenja i tako je drugačije, navike su drugačije, pa čak i način na koji govorimo jezik je drugačiji. Volim tu kulturu i kuhinju sa svom raznolikošću, objasnila je Doga.

Djevojke su predstavile svoju zemlju najbolje što su mogle kroz prezentaciju u kojoj su izdvojile neke zanimljivosti o Turskoj i Istambulu. Hrana koju su pripremile također je bila način da Karlovčanima približe svoju zemlju i kulturu, a puno su pričale i o turskim sapunicama te otkrivale je li sve baš kao i u serijama.

Izvor: Trend mediji