Uz društvene igre obilježeno 14 godina rada Centra za mlade Grabrik

Kategorija: Vijesti

Jučer 8. veljače obilježeno je 14 godina rada Centra za mlade Grabrik na adresi prostora, Maksimilijana Vrhovca 13. Ovim putem voditelji Centra žele zahvaliti svim posjetiteljima, a vesele se i nastavku rada i uključivanju još većeg broja mladih kako bi razvijali prostor po mjeri mladih.

rođendan_czm_5_of_6.jpg

 

8. veljače 2008.g. otvoren je Centar za mlade u Grabriku kao mjesto informiranja, edukacije te razvoja nezavisne kulture mladih kojeg su postavili upravo mladi kroz radionice o osnivanju mjesta gdje će mladi provoditi svoje slobodno vrijeme, ali i doprinositi razvoju lokalne zajednice i razvoju civilnog društva. Otvorenju Centra za mlade u Grabriku prethodile su dvije godine razgovora i sastanaka između mladih, udruga mladih i za mlade, osoba koje rade s mladima, Grada Karlovca te ostalih relevantnih dionika koji su kroz nekoliko radionica osmislili ciljeve, misiju i viziju budućeg centra te njegov model upravljanja i financiranja. Centar za mlade u Grabriku specifičan je po svom modelu upravljanja i tada je bio prvi centar za mlade u RH kojeg je pokrenula jedinica lokalne samouprave, a koji je dat organizacijama civilnog društva na upravljanje. Upravo zato Centar za mlade u Grabriku bio je jedan od projekata zbog kojeg je Grad Karlovac u 2008.g. nagrađen nagradom „Zajedno za bolje“ od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Nagrada se uručivala najboljoj jedinici lokalne i područne samouprave u Republici Hrvatskoj u području razvoja sudioničke demokracije i suradnje s građanima i organizacijama civilnog društva. Centar za mlade u Grabriku okuplja udruge mladih i za mlade, Savjet mladih grada Karlovca, inicijative mladih ali i ostale udruge i pojedince koji provode svoje aktivnosti u prostoru Centra. Rad Centra za mlade temelji se na suradnji s drugim udrugama, relevantnim službama, javnim institucijama, stručnim pojedincima te na uključivanju volontera.


U ovih 14 godina Centar za mlade u Grabriku postao je prepoznatljivo i neizostavno mjesto za mlade ljude, mjesto u kojem se mladi mogu educirati, informirati, ali i provoditi svoje slobodno vrijeme u zdravom i sigurnom okružju. Kroz Centar za mlade godišnje prođe oko 4000 korisnika, uglavnom mladih, koji sudjeluju u edukativnim i informativnim aktivnostima, izložbama, prezentacijama, okruglim stolovima, debatama, filmskim večerima, učenju, društvenim igrama, plesu i sl., ali koji sudjeluju i u kreiranju sadržaja za mlade tako da je Centar za mlade u Grabriku pravi inkubator aktivnog sudjelovanja mladih. Centar za mlade u Grabriku odavno je nadrastao lokalne okvire i postao primjer dobre prakse rada s mladima što potvrđuju brojne nacionalne i međunarodne delegacije te udruge mladih i za mlade koje dolaze u Centar u studijski posjet kako bi se upoznali s našim radom s mladima, ali i naučili kako kvalitetno surađivati s donositeljima odluka i općenito gradskom upravom. Također, brojne su nacionalne i europske konferencije, okrugli stolovi i predavanja na koje nas organizatori pozivaju kako bi naše iskustvo prenijeli drugima te dali savjete za rad postojećih ili budućih centara za mlade.


Protekle 2 godine bile su vrlo izazovne no Centar za mlade u Grabriku uspješno je odolijevao pandemiji te smo se prilagodili načinima rada koji su bili mogući. U novu godinu Centar za mlade u Grabriku krenuo je u novom sastavu, uz dugogodišnjeg voditelja udruge Carpe Diem tu je i partnerska organizacija Kinoklub Karlovac koji je također primjer dobre prakse u radu s mladima te vjerujemo da će naredne 3 godine biti ispunjene kvalitetnim aktivnostima za mlade i pridonijeti još većem razvoju rada s mladima u našem gradu. Budući da se uspješnost rada Centra za mlade u Grabriku temelji suradnji s udrugama mladih i za mlade te na poticanju i osnaživanju mladih za aktivno djelovanje, pozivamo sve koji imaju ideje da nam se jave te da ih uz podršku voditelja i koordinatora u Centru za mlade u Grabriku realiziraju.

 

FOTO: Lukas Šomek