Likovni natječaj "ARHITEKTURA KARLOVAČKE ZVIJEZDE"

Kategorija: Vijesti

Udruga CARPE DIEM poziva na suradnju dječje vrtiće, osnovne škole, srednje škole i druge odgojno-obrazovne ustanove na sudjelovanje u likovnom natječaju povodom Dana grada Karlovca. Pravo na sudjelovanje imaju djeca i učenici od 4 do 18 godina (djeca/učenici s posebnim potrebama mogu sudjelovati bez obzira na dob).

 Broj radova iz ustanova nije ograničen. Poslani radovi moraju biti u originalu, reprodukcije i kopije neće se uzimati u obzir.

Tema: ARHITEKTURA KARLOVAČKE ZVIJEZDE

Tehnike likovnog rada - slikarske:

  • tempera
  • akriil
  • gvaš

Format rada: format mape za OŠ
Rok za slanje radova: 1. svibanj 2019. godine
Na poleđini svakog rada obavezno navesti sljedeće podatke (pisano čitljivim i velikim slovima):

IME I PREZIME DJETETA :
NASLOV RADA :
RAZRED, DOB I SPOL:
PUNO IME I ADRESA ŠKOLE ILI USTANOVE:
IME I PREZIME MENTORA:
BROJ TELEFONA ŠKOLE ILI USTANOVE:
E-MAIL ŠKOLE ILI USTANOVE:

Radove treba poslati na adresu :

CARPE DIEM udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih, Maksimilijana Vrhovca 13, 47000 Karlovac, za natječaj.

Pristigle radove će pregledati te odabrati stručno povjerenstvo, uz napomenu da se radovi ne vraćaju.
Najuspješniji radovi i njihovi autori bit će nagrađeni po kategorijama:

  •  predškolski uzrast
  •  učenici razredne nastave
  •  učenici predmetne nastave
  •  srednjoškolci

Povratna vijest o rezultatima natječaja biti će objavljena u svibnju 2019. godine na službenim web stranicama udruge CARPE DIEM, info portalu za mlade te društvenim mrežama udruge kao i obavijest o izložbi i dodjeli nagrada.

Cilj ovog natječaja je da se djeca/mladi upoznaju sa vrijednostima kulturne baštine sredine u kojoj žive i aktivno pridonesu očuvanju kulture i identiteta. Novootkrivene tradicijske vrijednosti povezat sa novom kreativnom interpretacijom načina života, vremena i prostora u kojem žive. 

Urbana cjelina karlovačke jezgre prepoznatljiva je po svojim tradicionalnim „purgerskim“ kućama, ranobaroknim kurijama, građanskim palačama i trgovačkim kućama. U sklopu te cjeline Križanićeva i Prešernova ulica predstavljaju posebnu ambijentalnu vrijednost s nizom kuća koje su građene uz nekadašnje gradske bedeme. Svaka tradicionalna građanska kuća, a ostalo ih je u Karlovcu podosta sačuvanih, je za sebe rukotvorina, djelo umjetničkog obrta i treba ih sačuvati u izvornom tradicionalnom obliku.

Zadatak je usmjeriti pozornost na vizualno otkrivanje interijera i eksterijera tradicionalne arhitekture Karlovačke jezgre: gasice, prozore, vrata, balkone, hodnike, ulice, raspored građevina na trgu ili ulicu. Učitelji će razvijati kreativnost, interes za istraživački rad te samostalnost u planiranju i realiziranju likovnog zadatka i primjerenim metodičkim postupcima kod učenika razvijati sposobnosti divergentnog i konvergentnog mišljenja. Učenici će uočiti, spoznati i vrednovati ulogu boje, svjetlosti, ritma, kontrasta, kompozicije i kadriranja.

Izjave o davanju suglasnosti za mentora i učenika možete preuzeti na sljedećim linkovima: MENTOR, UČENIK.