Otvorenje izložbe ilustracija I. Jurilja i glazbena gošća Aklea Neon

Kategorija: Vijesti

U srijedu, 23. siječnja u 19:30 h u Centru za mlade Grabrik, održat će se izložba ilustracija Igora Jurilja koju će nastupom popratiti glazbenica Aklea Neon koja će Karlovcu premijerno predstaviti svoj debitantski singl "Da mi je".

Ilustracije ove izložbe uključuju tek selekciju odabranih radova vezanih za glazbu i nadahnutih njome u trenucima autorova rada u školi, odnosno pisanja o glazbi za neki od medija navedenih u nastavku teksta gdje ga najviše okupiraju ekspresivni i kontroverzni glazbenici upečatljive estetike. Od triptiha posvećenog Letu 3, Davida Bowieja do Britney Spears, izložba od radova nastalih 2011-2018. podijeljena je u tri veća ciklusa: žuti, digitalni i marker ciklus.
 
O autoru:
Igor Jurilj je profesor engleskog jezika i povijesti, odnosno doktorand na studiju kroatistike, rođen je 29. rujna 1986. u Doboju, no već iste godine seli s roditeljima u istarski gradić Vrsar. Ondje u neka druga vremena slobodno šetajući antičkim ulicama primjećuje lokalne slikare kako na ulici hvataju suvenire mašte i u najranijim danima počinje crtati i istraživati što je s onu stranu imaginacije. Oduvijek ga fascinira ljudska potreba za nadogradnjom, što se odražava u njegovim likovima koji posjeduju osobine i kvalitete iznadprosječnog čovjeka. Takvima vidi i glazbenike od najranije dobi. Po završetku srednje škole kada upisuje studij engleskog jezika i povijesti, vrlo brzo postaje glazbeni novinar stranice Muzike.hr i zadire u svijet koji je dotad samo slušao i pokušao oslikati. Glazbeno novinarstvo prevaguje nad crtanjem koje stavlja na led gotovo cijelo desetljeće unutar kojeg se nakon magisterija, trbuhom za kruhom, nalazi na tursko-sirijskoj granici. Godine 2012. odlazi u grad Gaziantep, drugi najstariji grad na svijetu, nadomak sirijske granice na staž kao mladi profesor engleskog jezika na svega deset mjeseci da bi u ovom trenutku, šest godina poslije, i dalje imao tursku adresu, no ovog puta istanbulsku. Grad na Bosporu i pragu starih civilizacija sa svojih gotovo 20 milijuna duša nepresušno je vrelo tekstura, boja, života, priča, tragedija i okusa, što ga motivira da se ponovno uhvati crtaćeg pribora. Neprekidno pišući o glazbi za Muziku.hr, Ravnododna, a odnedavno portal Ziher.hr, među stihovima pronalazi dovoljno slike da bi je pokušao ovjekovječiti, no identiteti glazbenika u vremenu kada smo vizualno stimulirani posebno provociraju kreativni impuls: pokušaj hvatanja onog što glazbene legende čini prepoznatljivima terapeutski je moment koji rezultira prvim ilustracijama. One postaju i dijelom identiteta književnog festivala Bloomsday Croatia posvećenom Jamesu Joyceu koji se održava svakog 16. lipnja u Puli.