Radionica o medijskoj pismenosti - ODGAĐA SE

Kategorija: Staro

altU sklopu projekta Klub mladih - Centar za mlade Grabrik sredinom listopada kreće radionica medijske pismenosti koju vodi Daria Rendulić.

Cilj radionice je osvijestiti važnost medijske pismenosti i kritičkog čitanja medijskih tekstova te pružiti polaznicima osnovna teorijska znanja i analitičke metode u razumijevanju procesa kodiranja i dekodiranja medijskih tekstova.

Po završetku radionice polaznici će razumjeti koncept medijske pismenosti i kritičke interpretacije medijskog teksta,
identificirati i razumjeti osnovne teorijske pravce i metode koji objašnjavaju učinke djelovanja masovnih medija te
identificirati i raspravljati o trendovima prikaza nasilja, reprezentacije muškog i ženskog tijela u medijima i rodnim ulogama.

Predavanja su podijeljena u 4 cjeline:

  • Medijski prikaz nasilja u animiranim i igranim filmovima i serijama
  • Nasilje u video igrama i glazbenim spotovima
  • Medijski prikaz nasilja u oglašavanju (analiza idealizacije ženskog i muškog tijela) i
  • Rodne uloge u medijima.

Kroz 4 cjeline/teme polaznicima će se predstaviti teorijski koncepti i metode koje su temelj u objašnjavanju i razumijevanju učinaka nasilja i reprezentacije rodnih uloga u medijskom tekstu.

Predavanja su namijenjena srednjoškolcima (od 14 do 19 godina). Svaki termin sastoji se od dva dijela: predavanja i radionica na kojima će polaznici primjenjivati teorijska znanja i metode na odabranim primjerima iz medija i popularne kulture. Ovisno o tematskoj cjelini, polaznici će raditi u manjim grupama (idealno 3 grupe po 5 sudionika) i ispunjavati zadane individualne zadatke. Polaznike će se poticati da samostalno predlažu primjere i potiču raspravu o pojedinim temama i primjerima.

OBAVJEŠTAVAMO VAS DA JE RADIONICA MEDIJSKE PISMENOSTI ODGOĐENA! NOVE TERMINE ĆEMO VAM JAVITI NAKNADNO.

O voditeljici:

Daria Rendulić rođena je 6. lipnja 1990. godine u Karlovcu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Završila je preddiplomski studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, smjer odnosi s javnošću. Za uspjeh na studiju dobila je priznanje za najbolju studenticu treće godine preddiplomskog studija. Trenutno završava diplomski studij novinarstva na FPZG-u. Tijekom studija bila je demonstratorica na kolegijima Mediji i nasilje te Mediji i različitosti. Ostala područja interesa uključuju odnose s javnošću te metodologiju u društvenim znanostima. Volontirala je u udrugama Institut za razvoj obrazovanja, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, Studio 8 i u instituciji Rektorat Sveučilišta u Zagrebu.

Radionicu medijske pismenosti financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.