Radionica "Istraživanje i razumijevanje urbanog okruženja"

Kategorija: Staro

altSredinom listopada u Centru za mlade Grabrik kreće nova radionica naziva "Istraživanje i razumijevanje urbanog okruženja" pod vodstvom mladog sociologa Pere Desovića.

Cilj radionice je naučiti mlade kako razumijevati svoju svakodnevicu kroz naočigled jednostavne društvene procese putem socioloških kvalitativnih istraživačkih metoda kao što su promatranje i intervjui.

Polaznici će se na radionici upoznati s osnovnim pojmovima društvenih disciplina kao što su sociologija, etnologija i antropologija. Zašto se baviti razumijevanjem svijeta oko sebe i svakodnevice? Također će se informirati o fenomenima kao što su urbanizacija, informatizacija, modernost i alijenacija. Kroz primjere polaznici će shvatiti što su to socijalni procesi i fenomeni te naučiti osnove istraživanja u sociologiji i u praksi ih provesti: intervjui i promatranje sa sudjelovanjem i vođenje istraživačkog dnevnika.

Nastava se provodi u malim grupama (do 20 polaznika po grupi) jedan puta tjedno u trajanju od sat i pol (90 min). Prvi dio predavanja odnosit će se na usvajanje osnova iz područja istraživanja društvenih znanosti, a drugi će se dio odnositi na vježbanje i provedbu istraživanja. Polaznici će biti podijeljeni u istraživačke grupe ovisno o interesu i znanju. Vodit će istraživački dnevnik i bilješke s istraživanja, o kojima će se raspravljati unutar grupa.

Polaznici će tokom i po završetku radionice morati izraditi vlastito istraživačko izvješće kako bi dokazali usvojeno gradivo.

Radionica će se održavati prema dogovoru, a zainteresirani se mogu javiti na email info@czm-grabrik.hr

O voditelju: Pero Desović diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakuktetu u Zagrebu na temu "Utjecaj organizacija mladih na poboljšanje uvjeta na mlade u Karlovcu" sa naglaskom na kvalitativne metode istraživanja, Grounded theory i intervjue. Uz navedeno, do sada je proveo istraživanja na temu motivacije izlaska mladih u park, istraživanje potreba mladih u svrhu izrade novog Gradskog programa za mlade te istraživanje o nezavisnoj kulturi za mrežu udruga KAoperativa. Interesi su mu kvalitativna i kvantitativna istraživanja, sociologija kulture, alternativne i supkulturne skupine, mladi, civilno društvo i razvijanje lokalnih zajednica. U slobodno vrijeme i profesionalno se bavi radom udruge Studio 8, volontiranjem i organizacijom događanja za mlade.

Radionica "Istraživanje i razumijevanje urbanog okruženja" financirana je od Ministarstva socijalne politike i mladih.