Izložba riječke slikarice Nele Dunato

Kategorija: Staro

IzlozbaNovu sezonu izložbi mladih umjetnika u Centru za mlade Grabrik otvorit će riječka slikarica Nela Dunato izložbom slika „Katharsis“. Izložba se otvara u petak, 12.10.2014. godine, s početkom u 20:00 sati, a ostaje otvorena sve do 26.9.2014. godine.

Nela Dunato rođena je 1985. godine u Rijeci, gdje trenutno živi i radi kao freelance grafička dizajnerica i ilustratorica. Crtanjem i slikanjem počinje se ozbiljnije baviti u 18. godini, te ubrzo otkriva sklonost prema fantastici, nadrealizmu i mračnoj umjetnosti. Stvara u širokom rasponu tradicionalnih i digitalnih tehnika – grafit, tuš, akvarel, akril, kombinirana tehnika te digitalni crtež i digitalni kolaž.

Od 2006. godine počinje ilustrirati knjige iz žanra znanstvene fantastike i fantazija te je za svoj rad nagrađena nagradom SFera (2007) i nagradom Europskog društva za znanstvenu fantastiku (2012). Izlagala je na više grupnih izložbi u Hrvatskoj te inozemstvu: "Morbid Visions" (Newark, New Jersey 2007), "Izvršitelji nauma Gospodnjeg" (Maribor, Slovenija 2007),  SFeraKon 2007 (Zagreb, 2007), Eurocon 2012 (Zagreb, 2012) i Rikon 2013 (Rijeka 2013). U lipnju ove godine imala je prvu samostalnu izložbu u sklopu događanja "Freaky Friday" u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo.

Izložbom “Katharsis“ prvi put se predstavlja karlovačkoj publici. Ciklus "κάθαρσις" (Katharsis) sastoji se od radova koji temom prate osobni razvoj umjetnice kroz posljednjih pet godina. Budući da su slike stvarane kroz dulje razdoblje, variraju u tehnici i dimenzijama. Najveći broj slika je akril na platnu, uz nekoliko radova u tehnici akril na masonitu te crteži i slike u tehnikama akvarel, tuš i kombiniranoj tehnici.

Kroz slike pretežno mračnog nadrealističkog i fantastičnog izraza provlače se teme odnosa s partnerima i roditeljima, odnosa prema tijelu i ženstvenosti te proučavanje utjecaja nesvjesnih sadržaja na život pojedinca. Inspiracija za njene slike uvijek su vizije iz mašte koje kroz sam proces slikanja otkrivaju svoje višeslojno značenje.

Izložbu slika“Katharsis“ možete pogledati svakim radnim danom od 9 do 20 sati u prostoru Centra za mlade Grabrik, M. Vrhovca 13, od otvaranja u petak do 26.09.2014. godine.

Izložba se održava u sklopu projekta udruge Carpe Diem „Klubovi mladih –Centar za mlade Grabrik“ kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih te Grad Karlovac.